50 nap szabadság lenne elég, és az is csak az ovis/bölcsis szünetek kezelésére

Megkaptuk a tájékoztatót az óvodai és bölcsődei nyári szünet időtartamáról, ami összesen 6 hét, azaz 30 napnyi szabadsággal oldható meg. Merthogy még véletlenül sem esnek egybe a gyerekek szünetei, no meg a számomra kijelölt igazgatási szünet időtartama, ahol kötelező kivennem a szabadságot. És ez csak a nyári szünet, mert van ám még tavaszi, őszi és táli, ami átlagosan 5-5 munkanapot ölel fel, aztán vannak még a nevelésmentes napok, ezen felül vannak még az előre nem ismert vízhiányos napok, mikor szintén otthon kell tartani a gyereket. Ez körülbelül 50 nap szabadságot ölel fel. És nem beszéltünk arról, hogy a gyerekek betegsége idejére is meg kell oldani a felügyeletet, a téppénz időtartama pedig véges. A covid előtti békeidőben ugyan jó közérzetű, alkalmanként átlátszó orrváladékot eregető gyereket még lehetett vinni, a járvány óta viszont elég egy óvatlan napba nézéses tüsszentés, és már viheti is haza a gyerekét a szülő legalább egy hétre.

Egy ideje már a tudatalattimban motoszkált a hogy a fenében gondolják a kisgyerekes családoknál a törvény adta szabadságok mellett megoldani ezt a tengernyi szünetet, de most, hogy egy hónap múlva visszaállok dolgozni, véres valósággá vált a dolog. Dolgozó szüleimmel és férjemmel leültünk és egyeztettük naptárainkat, hogy a két kiskorú tavaszi, nyári, őszi és téli szünetelős elhelyezését hogyan tudjuk majd levezényelni. Olyan vad gondolatokat meg se mertünk fogalmazni, hogy esetleg közösen elmegyünk valahová, mert annyi szabadságunk nincs. Majd reménykedünk a hosszú hétvégékben. Bár ugye a bezártság miatt felesleges is bármit tervezni, örüljünk neki, hogy zárva van minden, így nem marad hiányérzetünk a szabadságolási terveinket böngészve. 

Csak a februárunkat elnézve, kíváncsian várom, hogy alakul majd a dolgozó szülők, dolgozó nagyszülők és két intézményesített gyerekkel ez a járványos időszak. Home office senkinél sem lehetőség, illetve azért halkan jegyezném meg, hogy egy négyévessel és egy kétévessel a hómofiszolás olyannyira mission impossible, hogy még Tom Cruise-nak se sikerülne dublőr nélkül. A sok különleges jogrendi szabályba egyszer sem fért bele, hogy azok a szülők, akik 14 éven aluli gyermeket saját háztartásban nevelnek, automatikusan kapjanak annyi nap plusz fizetett szabadságot, ahány napot otthon kell tölteni a munkahelyi vagy óvodai/bölcsődei igazolt covid fertőzések miatt. Ebbe beletartozik a szoros kontaktság miatti 10 napos otthoni megfigyelés is. Csak a saját ehavi példánkat tudom említeni, a két fiú egy hét eltolással, váltásban volt náthás, ami egyértelműen nem covid volt, 2020 márciusa előtt még mehettek volna nyugodtan közösségbe 2 nap után, ám a mostani helyzetben 2,5 hetet töltöttünk itthon. Aztán kemény 3 nap óvoda után (volt egy nevelésmentes nap és a TSMT nap is kimarad, mert az óvoda nem hajlandó beengedni 9 után a gyereket...) kaptuk az értesítést, hogy az óvónő covid gyanús, majd 2 nap múlva jött a pozitív teszteredmény. Szóval a februárt lényegében itthon kellett töltenünk, ami most még nem probléma, áprilistól viszont azt jelentené, hogy az időarányosan nekem járó 25 nap szabadságból 15-t már el is használtam volna. Külön szépsége a történetnek, hogy az óvoda semmilyen hivatalos igazolást nem adott ki arról, hogy covid érintettség miatt nem visszük a gyereket, arra a bemondásra pedig egyik munkáltató sem tud értelmesen reagálni, hogy G. néni azt üzente, pozitív a covid tesztje. Mikor ezt páran jeleztük, semmilyen választ nem kaptunk. 

A törvény alapján 4, azaz négy pótszabadság jár a két gyerek után, ami remélem komoly, mert viccnek elég durva lenne. Egy munkahétnyi idő se, két gyerekre. Nem tudom, mire gondolhatott a költő jogalkotó, mikor ezt írta, de abban egészen biztos vagyok, hogy sosem látott testközelből gyereket, és kizárt, hogy életvitelszerűen lenne legalább egy kiskorú a háztartásában. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy "Marikám, mondj már egy számot egy és öt között légyszike! 2, de miért? Köszi, á semmi fontos, csak a pótszabikra kell egy szám." 

Kíváncsian várom, hogy mikorra sikerül nulláznunk a szabadságainkat, remélem, azért kitartunk decemberig. Ha kitartunk, akkor forgatókönyvet írok belőle, hagy filmesítse meg Tom Cruise.