Szellemi edző

A héten (vagy a múlt héten, bocsánat, összefolynak bennem a napok és a hetek) sokszor volt téma, hogy most akkor mi nők "elcsesszük" a testünket, ezzel pedig a házasságunkat, mert elhízunk. A cikkek mellett sok hozzászólás is szellemi szegénységről árulkodott, és erről jutott eszembe, hogy manapság nagy a kereslet személyi edzőkre, nagyon fókuszba került a testünk. És az egészséges testmozgáson túl nagyon nagy divatja és sikere van a "bádibilderkedésnek" és "fitneszmodellkedésnek". Írott és internetes újságokban, női magazinokban is a központi téma, hogy alakítsunk/mennyire alakítsunk a testünkön vagy fogadjuk el a hibáival. Ciki, ha kövérek vagyunk, ha narancsbőrösek, de ciki az is, ha túl soványak. Az bezzeg nem ciki, ha műveletlenek, otrombák, tapintatlanok vagyunk. Nem ciki melegítőben színházba menni, hangosan zacskóból csemegézni a felvonás közepén. Nem ciki bődületes baromságokat nyilatkozni vagy írni milliós vagy százezres követővel rendelkező oldalon. Úgy látszik, nincs igény szellemi edzőre, csak személyi edzőre.

Félreértés ne essék, én is fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, és az egészséges ételek fogyasztását. De ugyanennyire fontosnak tartom azt is, hogy tudjak helyesen írni, hogy olvassak könyveket (nem csak szépirodalmit, de bizony azt is), hogy eljárjak kiállításokra, színházba. 

Arra gondoltam, milyen jó lenne szellemi edzőket is fogadni. Aki könyvet ajánl, elbeszélget veled egy adott tudományos kérdésről/külpolitikai történésről/történelemről. Vagy akivel megbeszélitek a tegnapi színházélményt. Aki nem azt nézi, hogy tudsz-e százat guggolni, hanem, hogy le tudod-e írni helyesen, hogy gólya. Persze itt is különböző szakterületekre specializálódás kéne, hiszen nem érthet mindenhez egy szellemi edző. Ahogy nem karate tanár oktat balettra, úgy külön tematikus szellemi edzések lehetnének. Lehetne fészbúkra posztolni, hogy ma is elolvastam egy könyvet/színházban voltam/írtam egy verset. Születhetnének cikkek a napi 10 perc tornával feszesebb lesz a feneked mintájára: napi 10 perc olvasással fejleszted a szókincsedet. 

Szeretném, ha tényleg menő lenne okosnak lenni. Ha a szellemi vetélkedők térnének vissza a ki mond nagyobb ostobaségot típusú műsorok helyére (bár nagyon régóta nem nézünk tv-t, csak filmeket vagy sorozatot). Mehetne a tv-torna is mellé. Meg sok színházi közvetítés, koncert-felvétel. 

Talán majd a fiúk pályaorientációs tanácsadásán szerepel majd a szellemi edző, és egy keresett szakma lesz.