Anya, te is meg fogsz halni?

A 3 éves fiunknál a legújabb téma, ami foglalkoztatja, a halál. A második fiunk születésekor halt meg a férjem nagymamája. Azt hittük, még nem lesz olyan emléke a nagynak, ami miatt előkerül a téma, de annak ellenére, hogy a szülés körüli mizériák és az rsv miatt sok idő kimaradt a látogatásból, mégis első alkalommal is kérdezte, hol van Dédi. Emlékezett rá, hogy hol volt a megszokott helye, hogy hol lakott. Akkor került elő elsőként a téma, akkor is és most is úgy meséltük neki, hogy meghalt, ami olyan, mintha elköltözne valaki: nincs már ott, nem tudunk vele találkozni/beszélni. Egy ideig ez megnyugtatta, nem foglalkozott vele többet. De legutóbb megengedtük neki, hogy megnézze az Oroszlánkirályt, amiben ugye pont az elején van egy jelenet, amiben a főszereplő apukája meghal. Így a téma ismét reflektorfénybe került. Nem tudom, vajon mennyit ért a válaszainkból. Kiegészült a beszélgetés azzal, hogy bizony érheti az embert olyan baleset, mikor annyira megüti magát, hogy a kórházban sem tudnak neki segíteni. Megjegyzem, ez néhány akciójánál (kismotorral száguldás és úttesten átrobogás) jó alap volt, hogy megértse, bizony vele is előfordulhat ilyen baleset. Új vonulat volt viszont, hogy elkezdte kérdezgetni, hogy kik halnak meg? Az öregek? Csak az öregek? Azt mondtuk neki, hogy ha nem éri baleset az embert és nem nagon beteg valaki, akkor igen, idős korában hal meg a legtöbb ember. Erre rögtön kapcsolt, hogy de az én nagymamám (aki amúgy szerencsére nagyon fitt fizikailag és szellemileg is még) is öreg. És vajon az ő nagyszülei is öregek? Aztán folytatódott a gondolatmenet: Anya, te is meg fogsz halni? És én is? Igen. De mikor? 

Aztán napokig nem került elő a téma, mikor egyik este azt mondta nekem, hogy Anya, majd költözz hozzánk. Hozzám, meg A.-hoz. Miután meghaltál. Nálunk elférsz, és még tv is lesz. Egyszerre lett sírhatnékom és nevethetnékem, olyan aranyos volt ez a pár mondat.

Nagyon nehéz téma amúgy, hogy vajon mit és hogy meséljen az ember, ami megfelel az ő szintjüknek, és ami segít nekik feldolgozni az egyik legtermészetesebb és legmegfoghatatlanabb kérdést a világon.